Møllekulå er et lag som spiller kulespillet petanque på Osaplassen i Mølleparken. Laget samler både damer og menn til uformelle konkurranser og hyggelig samvær.

To flotte baner er nå opparbeidet der den gamle tennisbanen lå. Begge banene har tilgang til musikkpaviljongen, som gir ly for vær og mulighet for en kaffekopp og litt prat etter spillet.

Spilletider
Tirsdager og torsdager kl. 14.00-16.00 hele året. 
I tillegg er det en rekrutteringsgruppe som spiller tirsdager kl. 12.00-14.00 i den lyse årstiden.

 

HVORDAN SPILLE PETANQUE

Petanque er et sosialt og taktisk kulespill for 2 lag med 1-3 spillere hver. Målet er å kaste metallkulene så nær som mulig en liten trekule kalt "grisen".

1. Petanque spilles mellom enkeltpersoner: singel (tete a tete), eller mellom to lag: dobbel (doublette) eller trippel (triplette). Hvert lag har seks kuler til sammen. Det vil si at spillerne i dobbelmatcher har tre kuler hver, mens i trippelmatcher har spillerne to kuler hver. Unntaket er i singel hvor spillerne har tre kuler hver, altså seks kuler totalt i kampen.

2. Hvem som skal begynne avgjøres ved loddtrekning. Myntkast er det vanligste.

3. En spiller fra det laget som vinner trekningen og dermed skal starte, tegner en sirkel (diameter 30-50 cm) på banen, cirka en meter fra kanten av banen, og når man kaster, skal begge beina være plassert i sirkelen.

4. Den første spilleren kaster målkula, også kalt grisen, mellom 6 og 10 meter ut fra forkanten av sirkelen.

5. En spiller fra kasterens lag spiller ut og kaster den første kula.

6. Nå skal en spiller fra lag 2 prøve å komme nærmere grisen eller skyve vekk kula til lag nr. 1. Lag 2 fortsetter til de har kula nærmest grisen.

7. Deretter kaster lag 1 igjen. Lag 1 kaster helt til de får en ny kule nærmest grisen, eller til laget er tom for kuler, og så er det lag 2 sin tur igjen. Omgangen fortsetter til alle kuler er kastet av begge lag.

8. Bare ett lag kan få poeng i hver omgang, og man teller etter hver omgang. Det laget som ligger nærmest grisen får ett poeng for hver kule som ligger nærmere enn motstanderens beste.

9. Etter hver omgang tegner det vinnende laget en sirkel i grusen og spillet fortsetter.

10. Kampen er slutt når et av lagene når 13 poeng. Husk at petanque er en gentleman’s sport. Vinn og tap med samme sinn… Vel, prøv så godt du kan, i alle fall.

TEKNISKE DETALJER

Lagoppsett

Petanque er en en sport som spilles med litt ulike lagoppsett:

Trippel 3 spillere mot 3 spillere

Dobbel 2 spillere mot 2 spillere

Singel 1 spiller mot 1 spiller

I trippel har hver spiller to kuler. I dobbel og singel har hver spiller tre kuler. Alle andre spillformer er forbudt.

 

Godkjente kuler

I petanque må kulene oppfylle følgende krav:

  • Være av metall
  • Diameter: Mellom 7,05cm (minimum) og 8,00cm (maksimum)
  • Vekt: Mellom 650gr og 800gr

Konkurranser for barn:  Barn opp til 11 år har lov til å bruke kuler som veier 600gr og som har en diameter på 65mm - så lenge kulene er av godkjent type.

Kulene skal være hule og ikke inneholde materialer som bly, sand, kvikksølv, eller lignende. Modifisering av kulene er forbudt.

 

Godkjente griser

Grisen er den lille kula som kastes først i spillet, og den fungerer som en slags målskive. Den skal være lagd i tre eller syntetisk materiale og 30mm. Vekt: 10-18 gram.

 

Godkjente baner

Petanque kan spilles på de fleste underlag, men banen bør være minst 15meter x 4 meter. I Mølleparken har vi to Petanque-baner med hardpakket sand/grus-underlag - et ideelt underlagt, for her vil kulene oppføre seg omtrent likt hele tiden. Likevel fungere det fint å spille på plenen i Mølleparken - eller til og med i hagen din hjemme. Og det beste av alt: Petanque passer for alle aldre - store og små! Er grusbanen opptatt, prøv gjerne en runde på gresset - det kan bli en morsom utfordring!

(Kilde: Norges Fleridrettsforbund Petanque // petanque.no)